Stiind mai multe despre boala veţi fi mai pregătit să-i faceţi faţă.

Demenţa este o boalǎ care apare ca urmare a afectǎrii creierului. Ea se caracterizatǎ printr-un declin progresiv al funcţiilor mintale. Sunt afectate memoria, limbajul, intelectul, abilitǎţile sociale, reacţiile emoţionale, modul de comportare. Pe mǎsura evoluţiei bolii se reduce posibilitatea persoanei de a realiza activităţile de fiecare zi. Simptomele particulare şi evoluţia ei pot fi destul de diferite de la o persoană la alta.

Demenţa este o boală destul de frecventă la persoanele în vârstă. Ea apare la 1 din 15 persoane de peste 65 de ani şi la 1 din 4 persoane de peste 85 de ani.

Există mai mult forme de demenţă: de tip Alzheimer, vasculară, fronto-temporală, cea legată de consumul abuziv de alcool, cea cu corpi Lewy, etc.

In general evoluţia bolii pe întinde pe mai mulţi ani. Diferitele dificultăţi apar şi se accentuează treptat. Veţi putea să realizaţi în continuare activităţile obişnuite mai multă vreme, cu sprijinul celor din jur. Veţi renunţa treptat la unele dintre ele atunci când vă va veni mai greu să le mai. realizaţi. Veţi avea timp pentru activităţile preferate sau veţi descoperi plăcerea realizării altora.

Cu cât veţi începe tratamentul mai devreme, cu atât evoluţia bolii va putea fi încetinită.

Puteţi solicita medicului de familie sau specialistului care v-a consultat şi care vă urmăreşte evoluţia mai multe informaţii referitoare a boală şi la problemle cu care vă confruntaţi. Este bine să vă notaţi întrebările pe care doriţi să i le spuneţi şi recomandările care vi se fac. Prezenţa unei rude sau a unei cunoştinţe la consultataţie vă poate ajuta să obţineţi informaţiile dorite şi să beneficiaţi de recomandările primite.

Puteţi gǎsi mai multe informaţii despre demenţǎ consultând secţiunea special dedicatǎ acesteia de pe site-ul nostru.

SRA pe Facebook